Met het talloze aanbod van de zogenoemde internetdrukkers, stijgt het ‘snelle’, ‘goedkope’, en vooral ‘eenvoudige’ aanbod van print- en drukwerk. Maar, willen we ‘snel’ en ‘goedkoop’? Is ‘eenvoud’ het streven? Of streven we liever naar iets wat opvalt? Iets wat écht indruk maakt?! Een visitekaartje die niet meteen wordt weggestopt (tussen alle andere kaartjes van 85 bij 55 mm), een direct mailing die je graag aan collega’s laat zien,  “Kijk zo kan het dus ook!”, of een poster die je na het evenement van een beursstand plukt om mee naar huis te nemen. Gewoon, omdat ie zo tof is! Dus doe maar niet gewoon, want jouw standaard print- en drukwerk kan veel gekker en wij laten je graag zien hoe!

Embossing en debossing

Wel eens gehoord van embossing of debossing? In Nederland vatten we deze termen ook wel samen onder de term ‘pregen’. Pregen is een techniek waarbij een reliëf in drukwerk wordt aangebracht. Door papier of karton te pregen breng je een subtiel (of grof) hoogteverschil aan in het drukwerk.

Bij embossing, ook wel een opliggende preeg genoemd, ligt het reliëf hoger dan het papiervlak. De reliëf wordt vanaf de achterkant omhoog gedrukt in het materiaal, waardoor een embossing altijd een debossing achterlaat op de achterzijde. Debossing dus, het diepliggend pregen. Wel iets om rekening mee te houden in het ontwerp, is dat wanneer je aan de voorzijde embossing wil toepassen, er aan de achterkant op het ontwerp een debossing verschijnt.

Maar dat is nog niet alles, wat dacht je van letterpress?!

Mocht je nou helemaal geen zin hebben dat je emboss in de achterkant doordrukt in een deboss, bestaat er ook nog zoiets als blind letterpress. Bij ‘gewoon’ letterpress, worden letters zo diep mogelijk in het papier gedrukt, waarbij het reliëf op een dubbelzijdig bedrukte uiting net iets minder diep wordt geplaatst; waardoor je dus aan de achterzijde amper tot geen doorgedrukte vormen zal zien.

‘Blind’ letterpress, houdt hierbij in dat je een reliëf in het papier drukt, zonder te werken met kleur, of een folie. Maar hey, het werken met een kleur en/of folie, is wel een methode waarmee je een uiting nóg mooier en opvallender kunt maken.

Foliedruk + pregen = foliepregen

Wat dacht je van foliepregen?! Een foliepreeg is een in één doorgang omhoog gepreegde folieafdruk en is eigenlijk een combinatie van ‘foliedrukken’ en pregen samen. Door het gebruik van een stempel wordt het materiaal in één beweging voorzien van een vorm en folie. Zo krijgt het niet alleen een kleurrijke uitstraling, maar ook nog eens een opvallend vorm door het diepte verschil in het materiaal. Win-win!

Nog eentje dan! Stansen

Ondanks dat er nog talloze andere print- en drukwerktechnieken bestaan, doen we er voor nu nog eentje: stansen! Stansen is ‘simpelweg’ het uitsnijden van drukwerk met behulp van een stansvorm. En nee, dit is niet te vergelijken met de gaatjes die een perforator in je A4tje achterlaat. Think bigger! Met een stansmachine kunnen verschillende vormen uitgesneden worden, waar je de meest toffe vormen kan creëren die nog meer aanzicht geven aan je ontwerp.

Dus kijk eens verder dan een tof ontwerp of een bijzonder kleurtje, het kan zoveel gekker!. Geef je ‘standaard’ print- en drukwerk meer look & feel, meer aanzicht en meer uitstraling! Werk niet enkel op het materiaal, maar ook mét het materiaal. Doe maar gek, gewoon doen er al genoeg!

november 11, 2016

Doe maar gek, gewoon doen er al genoeg!
Benieuwd waar de creatieve talenten zijn gebleven? Zij staan nu op eigen pootjes! Meet: